remove_red_eye 349
favorite_border 0
share

Hypnotherapie

Inleiding Hypnotherapie

Bij hypnotherapie wordt hypnose ingezet als therapeutisch hulpmiddel. Door middel van een lichte trance wordt contact gemaakt met het onderbewuste. Via deze weg krijgt men inzicht in verborgen drijfveren en overtuigingen. Dit proces helpt daarnaast om inzicht te verkrijgen in de eigen behoeften en mogelijkheden om zo een bestaande klacht op te lossen. Hypnotherapie kan op bijna iedereen toegepast worden. Er is slechts sprake is van een lichte trance en daardoor is de methode veilig. Je houdt zelf invloed op wat je wel en niet doet.


Geschiedenis van hypnotherapie

De techniek van hypnose werd al toegepast door de oude Grieken en in het Oude Egyptisch rijk in de tijd van de faroes. “Hypnos” refereert aan het oud Griekse woord voor slaap. In beide beschavingen werd hypnose toegepast als droomtherapie om tot de kern van een probleem te komen. In een aantal oude geschriften wordt hypnose omschreven. In 2600 voor Christus beschreef de grondlegger van de traditionele geneeskunde, Wong Tai, de techniek van hypnose en handoplegging. In de heilige geschriften van de Hindoes, de Veda’s, is de staat van trance omschreven en hoe deze werd gebruikt door de yogi, keltische druïden, in voodoo en bij andere religieuze praktijken. De moderne technieken van hypnose zijn in Europa geïntroduceerd door de Oostenrijker, Franz Mesmer (1734 – 1868). Volgens Mesmer worden aandoeningen veroorzaakt door de verstoring van de magnetische velden in het lichaam. Mesmer maakte gebruik van urenlange staande hypnose voor zijn patiënten. In de westerse medische wereld werden zijn praktijken in eerste instantie niet geaccepteerd.


De Schotse oogarts James Baird (1795 – 1860) ontdekte hypnose als methode bij toeval toen één van zijn patiënten in de wachtkamer in trance naar een oude lamp zat te staren. James Baird publiceerde een boek over zijn ontdekkingen. Baanbrekende ontdekkingen werden in Frankrijk gedaan door respectievelijk Ambrose Liébeault (1823 – 1904), J.M. Charcot (1825 – 1893) en Charles Richet (1850 – 1935). Emile Coué (1850 – 1935), ook een Fransman, voegde de techniek van affirmatie toe aan hypnose. Affirmatie is een techniek waarbij een gedachte steeds wordt herhaald zodat deze waarheid wordt. In de hypnotherapie worden positieve gedachten technieken gebruikt. Freud (1856 – 1939) interesseerde zich voor hypnose maar hij was er helaas niet goed in en zweerde de methode af. Dit was mede de oorzaak dat hypnose lange tijd niet werd geaccepteerd als behandeltechniek. Uiteindelijk zette de acceptatie en ontwikkeling van hypnotherapie door in Amerika waar Clark Hull het boek ‘Hypnosis and Suggestibility’ schreef. Dit was het begin van de acceptatie van hypnotherapie als onderdeel van de reguliere psychotherapie


Voor welke klachten is hypnotherapie geschikt?

Hypnotherapie is effectief bij onverklaarbare klachten zowel fysiek als psychisch. Je kunt hypnotherapie bijvoorbeeld inzetten bij verlegenheid en angst voor het spreken voor grote groepen. Hypnotherapie kan helpen bij een verstoord leefpatroon waaronder slaapproblemen, eetproblemen, afvallen, prikkelbare darm syndroom, stoppen met roken en andere levensstijl problematiek. Ook helpt hypnotherapie om de relatie met jezelf en anderen te verbeteren, denk daarbij aan het doorbreken van perfectionisme, moeite met concentreren, het hebben van een kort lontje, snel boos zijn, pestverleden verwerken, verlies van een dierbare en omgaan met eenzaamheid. Bij fysieke klachten is het mogelijk om hypnotherapie in te zetten in overleg met een reguliere arts. Hypnotherapie is samengevat geschikt voor klachten van fysieke, mentale en psychosomatische aard.


Hoe ziet een hypnotherapie behandeling eruit?

Hypnotherapie start in de regel met een intake waarbij je over jezelf vertelt en waarbij jouw probleem in kaart wordt gebracht. Voordat wordt overgegaan tot hypnose is het belangrijk dat er een vertrouwensband bestaat tussen jou en de behandelaar. Samen worden afspraken gemaakt over de verwachte duur van de therapie en het aantal sessie. Tijdens de behandeling word je in een ontspannen staat gebracht die leidt tot hypnose. Je wordt geleid door de behandelaar maar je behoudt altijd zelf de eindcontrole. Het doel is om contact te maken met het onderbewuste om er achter te komen waar jouw gedachten, gevoelens en problemen vandaan komen. In de staat van hypnose sta je beter open voor suggesties van de behandelaar. Je bent naar binnen gekeerd en wordt niet tegengehouden door afleiding uit de omgeving. De therapeut neemt samen met jou obstakels uit het verleden weg. Je komt tot nieuwe inzichten en je genezend vermogen wordt aangesproken. Eén sessie duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Vaak heb je enkele sessies nodig en bij intensieve trajecten meer.  


Hoe kies je een behandelaar?

Iedereen mag zich vrij vestigen als hypnotherapeut. Het is daarom niet eenvoudig om een hypnotherapeut te kiezen waarbij je verzekerd bent van kwaliteit en goede zorg. Hypnotherapie wordt door een aantal zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Check altijd de voorwaarden, want deze kunnen per verzekeraar verschillend zijn. Indien je voor vergoeding in aanmerking wilt komen dat dient de hypnotherapeut aangesloten te zijn bij één van de brancheverenigingen zoals de Nederlandse Beroepsvereniging voor Hypnotherapeuten (NBVH). Deze branchevereniging stelt zich tot doel om kwalitatief goede hypnotherapie toegankelijk te maken voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Indien je een klacht hebt over een therapeut en je komt er met de behandelaar zelf niet uit dan kan je bij deze organisatie terecht. Therapeuten die bij deze vereniging zijn aangesloten beschikken minimaal over een relevant HBO diploma. Een hypnotherapeut kan tevens aangesloten zijn bij een algemene beroepsvereniging waaronder de stichting Complementair Aanvullende Therapeuten (CAT) of de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG).


De Nederlandse Vereniging voor Hypnose

In 1931 werd de Nederlandse Vereniging voor Hypnose opgericht (NVVH). Deze vereniging stelt zich tot doel om hypnose verder wetenschappelijk te onderzoeken, kennis te verspreiden en om kwalitatief goede therapie toegankelijk te maken. De NVVH biedt een breed scala aan opleidingen aan. Naast een inleiding en basisopleiding worden specifieke trainingen aangeboden gericht op de inzet van hypnose bij kinderen, voor pijn, bij tandheelkunde en bij diverse stoornissen. Zij bieden regelmatig workshops aan. Deze vereniging richt zich op zorgprofessionals die veelal BIG geregistreerd zijn en die hypnose aanvullend aanbieden naast de andere dienstverlening. Denk aan psychologen, psychiaters en andere artsen die hypnose in hun pakket hebben als aanvullende behandelmethode.    

 

Plaats een reactie

message
email
person

Download nu ons gratis e-book

👉 We hebben een e-book geschreven over de 5 belangrijkste stappen bij het kiezen van jouw alternatief therapeut.

 

Klik hier om het e-book direct te downloaden! 💕

Holler Box