remove_red_eye 373
favorite_border 0
share

Shiatsu

Inleiding Shiatsu

Shiatsu is een Japan een reguliere therapie en behoort in Nederland tot de alternatieve complementaire therapieën. Shiatsu is een vorm van drukpuntmassage die zorgt voor betere doorbloeding van de spieren, regulatie van het zenuwstelsel en betere energetische doorstroming binnen het lichaam. Deze vorm van massage is inzetbaar bij lichamelijke en emotionele klachten. Shiatsu brengt het lichaam in balans en stimuleert het zelfhelend vermogen.


Wat is Shiatsu?

De traditionele Chinese geneeskunde en de leer van de meridianen ligt ten grondslag aan de Japanse massagevorm Shiatsu. Shiatsu is een vorm van acupressuur. Net zoals bij acupunctuur worden in de acupressuur de acupunctuurpunten gestimuleerd. Dit gebeurd zonder naalden. Bij acupressuur worden roterende massage beweging gemaakt. Bij Shiatsu zet de masseur druk op het lichaam. Shiatsu is een vorm van acupressuur waarbij de masseur druk uitoefent op de acupunctuurpunten om zo de blokkades in het lichaam op te heffen en de energie weer te laten stromen. 


De oorsprong van Shiatsu

De traditionele Chinese geneeswijze had niet alleen tot doel om zieken te genezen maar had vooral tot doel om mensen gezond te houden. Hiervoor gebruikten zij diverse therapiemethoden waaronder: acupunctuur, voeding/dieet, kruidentherapie en massage (anma). Massage werd aangeraden voor mensen die veel met hun hoofd werkte net zoals velen van ons in het westen. De Chinese technieken verspreidde zich over de rest van Azië. Een boeddhistische Chinese monnik nam de kennis mee naar Japan. De technieken van acupunctuur en massage werden in Japan verder verfijnd en gecombineerd. Hieruit ontstond shiatsu. Ten gevolge van invloeden vanuit de Westerse geneeskunde raakte massage als behandeling aan het begin van de 20ste eeuw uit de mode. De naam shiatsu is is verzonnen door Tamai Tempaku die de westerse filosofie over anatomie, fysiotherapie en chiropractie opnam in zijn behandelmethode. De Japanse psycholoog, Shizuto Masunaga (1925-1981), zorgde voor een heropleving van de populariteit van shiatsu. Hij ontwikkelde Zen shiatsu waarbij hij twaalf meridianen vastlegde die elk een extensie hebben in een ledemaat. Zijn toegankelijke holistische manier van behandelen veroverde eerst Japan, daarna de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Shiatsu is een mengvorm van oosterse en westerse geneeswijzen. In 1964 werd Shiatsu door de Japanse overheid als behandelvorm erkend los van de andere vormen van acupunctuur en massage.


Bij welke klachten kan Shiatsu worden ingezet?

Shiatsu kan ingezet worden bij lichamelijke en emotionele klachten. Deze massagevorm wordt ook preventief ingezet om te ontspannen en in balans te blijven. Bij medische klachten wordt shiatsu in de regel aanvullend ingezet. Een behandeling kan goed worden ingezet bij fysieke klachten zoals: hoofdpijn, migraine, spier- en/of gewrichtspijn, stramheid, klachten aan arm, nek en schouders (KANS), reuma en artrose. Mensen die last hebben van somberheid, vermoeidheid, slaapproblemen stresserende klachten en andere mentale klachten hebben tevens baat bij shiatsu. Shiatsu is niet voor iedereen geschikt. Bij koorts, virusinfecties of open wonden geldt een contra-indicatie.


Verschillende vormen van Shiatsu

In het recente verleden zijn er moderne vormen van shiatsu ontwikkeld zoals kantoor shiatsu. De traditionele shiatsu kent twee stromingen. Zen shiatsu ook wel Iokai shiatsu genoemd en Namikoshi shiatsu. Zen Shiatsu is met name gebaseerd op de traditionele chinese geneeswijze waarbij druk wordt uitgeoefend op de acupunctuurpunten. Het doel is om blokkades op te heffen die zich in het lichaam bevinden. Men tracht de ki, levensenergie, weer vrij te laten stromen zodat het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Tokujiro Namikoshi ontwikkelde ongeveer 100 jaar geleden zijn shiatsu stijl waarbij gebruik wordt gemaakt van de westerse kennis over anatomie, fysiologie en pathologie. In Japan is deze methode erkend als reguliere behandelwijze. Namikoshi shiatsu wordt daarom ook wel medische shiatsu genoemd.


Wie zich verder interesseert voor shiatsu en levensstijl verandering komt er achter dat shiatsu nauw verbonden is met de macrobiotiek. Er wordt zelfs gesproken van macrobiotische (Zen) shiatsu door sommige therapeuten. De macrobiotiek is tevens in Japan ontstaan vanuit het Zen boeddhisme. De macrobiotische keuken is hoofdzakelijk veganistische van aard. In de macrobiotiek gaat men uit van voeding die komt van biologische en natuurlijke oorsprong. Via voeding wordt getracht om de ying/yang energie in het lichaam in evenwicht te brengen.


Naast deze stromingen is in het westen kantoor shiatsu ontwikkeld. Deze vorm wordt ook wel stoelmassage genoemd. Bij deze laagdrempelige massage vindt de behandeling plaats op een stoel. Er wordt door de kleding heen gemasseerd zonder olie. Het doel is om met name bij statisch kantoorwerk de doorbloeding van het lichaam te verbeteren zodat klachten kunnen worden voorkomen. De duur van een stoelmassage is in de regel 20 tot 30 minuten. 


Hoe ziet een Shiatsu behandeling eruit?

Bij Shiatsu wordt geen medische diagnose gesteld. De therapeut beziet waar in het lichaam de energie verstoord is. Dit betreft een holistische vorm van diagnose stellen. Hij stelt vragen over jouw klachten, levenswijze, eet- en slaappatronen. Tijdens de behandeling wordt de kleding meestal aangehouden. De therapeut manipuleert manueel de drukpunten van het lichaam en tracht op deze wijze om de energiehuishouding weer in balans te brengen. Tijdens de behandeling krijgt hij feedback van het lichaam die hij weer gebruikt om de behandeling bij te stellen.


Hoe kies je een Shiatsu behandelaar?

Shiatsu wordt in sommige gevallen vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Hiervoor dien je de voorwaarden goed na te gaan want deze kunnen per verzekeraar verschillen. Er zijn twee erkende beroepsverenigingen die zich specifiek richten op shiatsu therapie. De Vereniging voor Iokai Shiatsutherapeuten (VIS) en de Shiatsu Vereniging Nederland. Wanneer de therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging dan heeft hij zich te houden aan de kwaliteitsvoorwaarden die door deze vereniging zijn gesteld. De bij VIS aangesloten therapeuten hebben allen een relevante HBO bachelordiploma die erkend is door de Stichting Nederlandse Register Opleidingen in integrale en complementaire zorg (SNRO). De Shiatsu vereniging Nederland verenigt alle shiatsu therapeuten. Leden dienen tevens een relevante opleiding te hebben afgerond die is geaccrediteerd door de SNRO of het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION).

 

Plaats een reactie

message
email
person

Download nu ons gratis e-book

👉 We hebben een e-book geschreven over de 5 belangrijkste stappen bij het kiezen van jouw alternatief therapeut.

 

Klik hier om het e-book direct te downloaden! 💕

Holler Box