Selecteer een pagina
Overkapping tuin

29/08/2023

Overkappingen tuin

De zomers in Nederland zijn vaak kort en onvoorspelbaar. Hoewel het aantal dagen met zon de laatste jaren toeneemt, is de zomer meestal om voordat je er erg in hebt. Wie langer wil genieten van de tuin, of zelfs in de winter het “buitengevoel” wil ervaren, zou een overkapping in de tuin kunnen overwegen. Tuinoverkappingen zijn er in diverse soorten en daarom wordt aangeraden voor het plaatsen eerst goed te overwegen wat je precies wenst. Hieronder een korte uitleg over de mogelijkheden.

 

Overkappingen aan huis: serre en veranda

Allereerst zijn er overkappingen die aan het huis vast zitten, zoals de serre en de veranda. De serre is vooral bedoeld om de leefruimte van het huis te vergroten. Hier kun je vier seizoenen van genieten: in de warme zomermaanden kan de glazen schuifwand open en zit je in de buitenlucht. In de winter kun je de serre verwarmen en zit je binnen, maar het zicht op de tuin geeft je dat buitengevoel. Wie het echt grondig wil aanpakken, kan de achtermuur van het huis laten afbreken, zodat de serre een volledig deel van het huis wordt. Daarbij moet je wel rekening houden met het feit dat een dergelijke aanbouw prijzig is vanwege het afbreken van een muur en de nodige isolatie. Een goedkopere optie is om een veranda aan huis te laten plaatsen en deze geheel te sluiten met glazen schuifwanden, hiermee wordt een tuinkamer gecreëerd. Zo dan heb je het hele jaar min of meer een terras in de tuin. Voor degene die van tuinieren houdt is de serre of gesloten veranda een genot, want je kunt dan een tuin aan (laten) leggen die het hele jaar in bloei staat.

Naast het zicht op de tuin is het voordeel van een serre of gesloten veranda dat je een extra huiskamer hebt. Een plek waar men zich terug kan trekken om in alle rust een boek te lezen, bijvoorbeeld wanneer huisgenoten de TV aan hebben staan en jij daar nu net even geen zin in hebt. Maar ook voor een gezellig onderonsje met familie en vrienden.

Een ander voordeel van een serre en een veranda is dat dit direct je huis meerwaarde geeft. Mocht je de woning ooit willen verkopen, dan is dit mooi meegenomen.

Overigens kun je ook kiezen voor een veranda die niet aan alle zijden gesloten is. Dat brengt minder kosten met zich mee, maar betekent ook dat deze niet het gehele jaar door gebruikt kan worden. De open veranda heeft als voordeel dat je bij de eerste lentezon beschut bent voor de koude wind, maar ook wanneer het regent kun je – afhankelijk van hoe de regen valt – nog buiten zitten. Denk aan de lome zomerdagen wanneer je snakt naar een regenbui. Als die verlossende regen dan eindelijk komt, moet je alsnog binnen in je veel te warme huis gaan zitten. Met een veranda kun je buiten blijven. Bovendien zijn je tuinmeubels beschermd tegen de zon en de regen.

 

Losstaande overkappingen

Wie de ruimte in de tuin heeft en de voorkeur heeft voor een overkapping die niet aan huis vast zit, kan een tuinhuis in de tuin laten plaatsen. Dat geeft direct een romantische sfeer aan de tuin. Dit tuinhuis kan een tuinkamer zijn, maar ook een combinatie van een dicht gedeelte en een tuinkamer. Dit dichte gedeelte biedt verschillende mogelijkheden zoals opslag of werkruimte. Denk bij werkruimte aan de inrichting van een kantoor voor bijvoorbeeld een accountant, of een praktijkruimte voor een kapper, schoonheidsspecialist of nagelstylist.

 

Carport

Heb je er ook zo’n hekel aan als je in de winter je autoruiten moet krabben? Je bent al laat en dan zit dat ijs ook nog eens muurvast erop. Daarbij verhoogt het krabben de kans op krassen op je ruiten. Natuurlijk kun je een ruitontdooispray gebruiken, maar pas op! Er zijn sprays die de rubbers van de auto aantasten. Oplossing: een carport. De kans op bevroren autoruiten wordt hiermee gereduceerd tot praktisch nul.

 

Advies

In het begin van deze tekst is al aangegeven dat vóór het plaatsen van een overkapping tuin duidelijk moet zijn wat precies je wensen zijn. Onze website geeft veel informatie compleet met foto’s om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. Bezoek voor een nog beter beeld onze showroom in Nunspeet Uiteraard kunnen we je helpen met advies, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Neem gerust contact op!

Verrijk je kennis door te lezen naar informatieve artikelen.

Op Uvag.nl tref je talloze informatieve artikelen/blogs aan. Deze blogs zijn verdeeld in diverse categorieën. Zoals: 

Alle berichten

Catering in Leiden: Een culinair avontuur in de sleutelstad

Catering in Leiden: Een culinair avontuur in de sleutelstad

Leiden, de prachtige historische stad in het hart van Nederland, staat bekend om zijn rijke culturele erfgoed, schilderachtige grachten en levendige atmosfeer. Maar naast zijn architectonische pracht en geschiedenis heeft Leiden ook een bloeiende culinaire scene die...