Een grote groep mensen, minimaal 60 jaar oud of sowieso een groot fan van the Beatles, zal bij de term ‘paperback’ meteen denken aan het bekende liedje, dat deze supergroep over dit onderwerp heeft gemaakt: Paperback Writer. Het is niet 100% duidelijk waar de inspiratie voor deze song vandaan kwam, hoewel aangenomen wordt dat een tante van Paul McCartney vond dat de Beatles eens een keer over gewone dingetjes moesten zingen. Daarnaast was er een enorme druk van de platenmaatschappij om met de regelmaat van de klok singles uit te brengen en werd Paperback Writer onder die druk geboren. Wat voor onze blog van belang is, is dat men paperbacks definieerde als flutromannetjes en dat kan is misschien een van de vormen, maar beslist niet de enige.
Wat maakt een softcover boek nou precies een paperback?
  • Omslag
Allereerst kunnen we een onderscheid maken tussen hardcover boeken en softcover boeken en dat verschil zie je al in de benaming zelf. Hardcover boeken hebben een harde omslag, terwijl softcover een zachte, of beter gezegd, slappe kaft hebben. Een softcover is dunner en flexibeler en heeft meestal hetzelfde formaat als de inhoud.
• Brocheren
Een tweede onderscheid is de vorm van brocheren en dat is de wijze waarop de omslag of kaft wordt verbonden met de losse bladen van het boek zelf. Over het algemeen gebruikt men bij de softcover nietjes (zie je veel in brochures en dergelijke) en lijm. Paperbacks worden altijd gelijnd gebrocheerd, waarbij de losse bladen garenloos in de rug van de kaft worden gelijmd. Deze methode is overigens relatief goedkoop, maar beduidend minder duurzaam dan geniet brocheren of genaaid brocheren (vooral bij hardcover).
• Formaat
Maar we zijn er nog niet, want er is ook nog een discussie over het formaat van een paperback en of daar duidelijke richtlijnen aan te geven zijn voor de paperback. Nee dus! Paperbacks heb je dus in alle formaten. Mogelijke misverstanden ontstaan bij het gebruik van de term “pocketboek’. Het schijnt dat buiten Nederland, vooral Engeland dus, formaat geen verschil maakt voor de definitie, maar Nederland is weer eens eigenwijs, gebruikt paperback alleen voor grote softcover boeken en de term ‘pocketboek’ voor het kleine formaat. Een pocketboek is letterlijk een boekje dat je in je jaszak mee kunt nemen.
• De flap
De harde cover wordt heel vaak beschermd door losse omslag, meestal voorzien van wat extra informatie en een vouw die gebruikt kan worden als bladwijzer. Dit zien we maar zelden bij de paperback.  
• Economie
Naast de technische omschrijvingen en verschillen heeft ook de economische factor een stem in het drukken van paperbacks. Boeken worden vaak eerst uitgebracht als duurzame, mooi in de boekenkast staande, hardcover versies. Zodra de verkoop echter terugloopt, probeert men deze wederom te stimuleren door het uitbrengen van een goedkopere paperback versie. Boeken kunnen zelfs een investeringsproject vormen, vooral als het om eerste edities gaat. Dan ga je dus wel heel zorgvuldig om met je hardcover en koop je een paperback om daadwerkelijk te lezen.