Selecteer een pagina
Werkkleding

07/03/2022

Werkkleding hovenier

Als hovenier werk je voornamelijk in de buitenlucht, ben je veel in beweging, zit je veel op je knieën en moet je soms zware voorwerpen tillen. Het is zwaar werk. De juiste werkkleding kan al verschil maken. Een werkbroek die afzakt is namelijk geen succes. Een werkjas met een dikke voering zal in de meeste omstandigheden ook niet werken. Als hovenier krijg je het dan veel te warm en kun je je werkzaamheden niet met plezier uitvoeren. Door de wisselende weersomstandigheden kan het ook lastig zijn om de juiste keuze te maken voor de werkkleding. Wij vertellen je graag meer over de geschikte werkkleding voor hoveniers. Waar moet je rekening mee houden?

Bewegingsvrijheid

Als hovenier heb je een actief beroep. Je loopt veel heen en weer. Je moet veel bukken, tillen en sjouwen. Het is dan fijn om werkkleding te dragen waar je je vrij in kunt bewegen, zoals werkkleding met stretch. Dit betekent dat er rek in de stof zit. Als je bijvoorbeeld bukt of op je hurken gaat zitten rekt de stof uit en voorkomt het knelling. Er zijn tegenwoordig moderne en stijlvolle werkbroeken en werkshirts verkrijgbaar met stretch.

Kniestukken om je knieën te beschermen

Naast het vele bukken en tillen ben je als hovenier ook veel aan het werk op je knieën. Zonder bescherming zal dat zorgen voor veel ongemak en pijn. Het is slim om daarom een werkbroek te kiezen met kniestukken. In een aantal werkbroeken zijn deze stukken al verwerkt, maar losse kniestukken zijn ook verkrijgbaar. De kniestukken zijn de laag bescherming voor je knieën.

Werkkleding hovenier

Voor elk seizoen de juiste werkkleding voor de hovenier

De temperaturen in Nederland zijn zeer wisselend. Als hovenier werk je voornamelijk buiten en wil je wel de juiste werkkleding dragen om ziekte te voorkomen. Zo kun je in de koude maanden kiezen voor het meerlagensysteem. Dit systeem bestaat meestal uit een laag thermo-ondergoed, een isolerende tussenlaag en bescherming tegen het weer. Afhankelijk van het weer kun je een laag toevoegen of juist weglaten. In de warme maanden kun je kiezen voor werkkleding met een hoog ademend en vochtregulerend vermogen. Zweet wordt opgevangen en afgevoerd en zo blijft de kleding hygiënisch. In de warme maanden krijg je ook te maken met UV-straling. Om jezelf hiertegen te beschermen kun je kiezen voor werkkleding met UV-protectie. De juiste werkkleding helpt om je lichaamstemperatuur constant te houden en biedt bescherming.

De juiste werkschoenen voor de hovenier

Bij werkzaamheden in de tuin krijg je als hovenier te maken met aarde, stof en vuil. Vaak ben je bezig met scherpe gereedschappen. Het is fijn als je voeten de juiste bescherming krijgen. Zo voorkom je schade aan je voeten. Omdat je bijna heel de dag op je voeten staat zijn schoenen waarbij je een goede lichaamshouding kunt aannemen belangrijk. Als hovenier kun je denken aan schoenen met de normering S2 of S3. Deze schoenen zijn voorzien van een veiligheidsneus, veiligheidszool en bestand tegen water. Ook werklaarzen kunnen een optie zijn voor de hovenier.

Verrijk je kennis door te lezen naar informatieve artikelen.

Op Uvag.nl tref je talloze informatieve artikelen/blogs aan. Deze blogs zijn verdeeld in diverse categorieën. Zoals: 

Alle berichten

Catering in Leiden: Een culinair avontuur in de sleutelstad

Catering in Leiden: Een culinair avontuur in de sleutelstad

Leiden, de prachtige historische stad in het hart van Nederland, staat bekend om zijn rijke culturele erfgoed, schilderachtige grachten en levendige atmosfeer. Maar naast zijn architectonische pracht en geschiedenis heeft Leiden ook een bloeiende culinaire scene die...

Catering in Haarlem: Culinaire uitmuntendheid in het hart van Nederland

Catering in Haarlem: Culinaire uitmuntendheid in het hart van Nederland

Haarlem, een stad gelegen in de levendige provincie Noord-Holland, staat bekend om haar rijke geschiedenis, schilderachtige grachten en bloeiende culinaire scene. Onder de overvloed aan gastronomische hoogstandjes die Haarlem te bieden heeft, springen cateringdiensten...