Selecteer een pagina
Belangrijkste voordelen van regelmatige lichaamsbeweging

02/05/2022

Beweging

In deze mooie informatieve nieuwsblog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Nieuws over: Belangrijkste voordelen van regelmatige lichaamsbeweging. Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: Doctor Mike Hansen

Oefening wordt gedefinieerd als elke beweging die uw spieren laat werken en waarbij jouw lichaam calorieën moet verbranden. Er zijn veel soorten fysieke activiteit, waaronder zwemmen, hardlopen, joggen, wandelen en dansen, om er maar een paar te noemen. Het is aangetoond dat lichaamsbeweging jouw humeur verbetert en gevoelens van depressie, angst en stress vermindert. Het veroorzaakt veranderingen in de delen van de hersenen die stress en angst reguleren. Het kan ook de gevoeligheid van de hersenen voor de hormonen serotonine en noradrenaline verhogen, die gevoelens van depressie verlichten.

Door te sporten kun je je gelukkiger voelen

Bovendien kan lichaamsbeweging de productie van endorfines verhogen, waarvan bekend is dat ze helpen bij het produceren van positieve gevoelens en het verminderen van de perceptie van pijn. Interessant is dat het niet uitmaakt hoe intensief je training is. Het lijkt erop dat lichaamsbeweging je humeur ten goede kan komen, ongeacht de intensiteit van de fysieke activiteit. De effecten van lichaamsbeweging op de stemming zijn zo krachtig dat de keuze om te sporten (of niet) zelfs in korte tijd een verschil maakt. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat inactiviteit een belangrijke factor is bij gewichtstoename en obesitas. Het is aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging de insulinegevoeligheid , de gezondheid van het hart en de lichaamssamenstelling verbetert. Het kan ook de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlagen

Oefening kan helpen bij het afvallen

Om het effect van lichaamsbeweging op gewichtsvermindering te begrijpen, is het belangrijk om de relatie tussen lichaamsbeweging en energieverbruik (uitgaven) te begrijpen. Je lichaam besteedt energie op drie manieren:

• voedsel verteren

• sporten

• behoud van lichaamsfuncties, zoals uw hartslag en ademhaling

Tijdens een dieet zal een verminderde calorie-inname jouw stofwisseling verlagen, wat gewichtsverlies tijdelijk kan vertragen. Integendeel, het is aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging jouw stofwisseling verhoogt, waardoor je meer calorieën kunt verbranden om je te helpen gewicht te verliezen.

Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat het combineren van aërobe oefening met weerstandstraining het vetverlies en het behoud van spiermassa kan maximaliseren, wat essentieel is om op gewicht te blijven en droge spiermassa te behouden. Regelmatige aërobe lichaamsbeweging kan diabetes type 2 vertragen of voorkomen. Het heeft ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen voor mensen met type 1 diabetes. Weerstandstraining voor diabetes type 2 omvat verbeteringen in vetmassa, bloeddruk, vetvrije massa, insulineresistentie en glykemische controle. Lichaamsbeweging vermindert cardiovasculaire risicofactoren en is ook een therapeutische behandeling voor mensen met hart- en vaatziekten.

Lichaamsbeweging is goed voor je spieren en botten

Lichaamsbeweging speelt een cruciale rol bij het opbouwen en behouden van sterke spieren en botten. Activiteiten zoals gewichtheffen kunnen de spieropbouw stimuleren wanneer ze gepaard gaan met voldoende eiwitinname. Dit komt omdat lichaamsbeweging helpt om hormonen vrij te maken die het vermogen van jouw spieren om aminozuren te absorberen bevorderen. Dit helpt hen te groeien en vermindert hun afbraak. Naarmate mensen ouder worden, hebben ze de neiging om spiermassa en functie te verliezen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op blessures.

Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om spierverlies te verminderen en kracht te behouden naarmate je ouder wordt. Lichaamsbeweging helpt ook bij het opbouwen van botdichtheid als je jonger bent, naast het helpen voorkomen van osteoporose op latere leeftijd. Sommige onderzoeken suggereren dat sporten met een hoge impact (zoals gymnastiek of hardlopen) of sporten met een vreemde impact (zoals voetbal en basketbal) een hogere botdichtheid kunnen helpen bevorderen dan sporten zonder impact zoals zwemmen en fietsen.

Oefening kan je energieniveau verhogen

Lichaamsbeweging kan voor veel mensen een echte energiebooster zijn, ook voor mensen met verschillende medische aandoeningen. Een oudere studie wees uit dat 6 weken regelmatige lichaamsbeweging gevoelens van vermoeidheid verminderde bij 36 mensen die aanhoudende vermoeidheid hadden gemeld. Lichaamsbeweging kan ook het energieniveau van mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en andere gezondheidsproblemen aanzienlijk verhogen. In feite lijkt lichaamsbeweging effectiever te zijn in het bestrijden van CVS dan andere behandelingen, inclusief passieve therapieën zoals ontspanning en rekken of helemaal geen behandeling. En laten we de fantastische gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging voor hart en longen niet vergeten.

Aërobe oefening stimuleert het cardiovasculaire systeem en verbetert de gezondheid van de longen, wat aanzienlijk kan helpen bij het energieniveau. Naarmate je meer beweegt, pompt jouw hart meer bloed rond, waardoor jouw werkende spieren meer zuurstof krijgen. Door regelmatig te sporten, wordt uw hart efficiënter en bedrevener in het verplaatsen van zuurstof naar jouw bloed, waardoor jouw spieren efficiënter worden. Na verloop van tijd resulteert deze aerobe training in minder belasting van jouw longen en is er minder energie nodig om dezelfde activiteiten uit te voeren Рeen van de redenen waarom je minder snel kortademig wordt tijdens krachtige activiteit. Bovendien is aangetoond dat lichaamsbeweging het energieniveau verhoogt bij mensen met andere aandoeningen, zoals kanker.

Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!

Verrijk je kennis door te lezen naar informatieve artikelen.

Op Uvag.nl tref je talloze informatieve artikelen/blogs aan. Deze blogs zijn verdeeld in diverse categorieën. Zoals: 

Alle berichten

Catering in Leiden: Een culinair avontuur in de sleutelstad

Catering in Leiden: Een culinair avontuur in de sleutelstad

Leiden, de prachtige historische stad in het hart van Nederland, staat bekend om zijn rijke culturele erfgoed, schilderachtige grachten en levendige atmosfeer. Maar naast zijn architectonische pracht en geschiedenis heeft Leiden ook een bloeiende culinaire scene die...