Selecteer een pagina
Terugkijkend op het eBike-jaar 2020

05/01/2022

Elektrische fiets

Veel mensen waren zelfs tijdens de pandemie voortdurend geïnteresseerd om in Arnhem een fiets te kopen. Nu verschillende landen over de hele wereld fietsenwinkels als essentiële diensten bestempelen en toestaan open te blijven, en stadsbesturen snel fietsvriendelijke maatregelen nemen om het fietsen aan te moedigen als een middel voor sociaal vervoer op afstand tijdens lockdowns, begon er iets te veranderen op het gebied van E-bikes. Ze waren slechts een klein maar essentieel instrument om beschavingen over de hele wereld te helpen gezond en functioneel te blijven in het aangezicht van tegenspoed en tragedie. Op het hoogtepunt van de lockdown schoot het gebruik van fietsen en e-bikes omhoog, waardoor er tekorten ontstonden in winkels, terwijl de wegen in de steden geen gemotoriseerd verkeer zag. De kwaliteit van de lucht is op een ongekende manier toegenomen.

Onderzoekje van Shimano

Shimano, een fietsfabrikant, peilde in april bij 13.000 Europeanen of ze eerder een elektrische fiets zouden kopen, huren of gebruiken dan het jaar daarvoor. Vijf procent zei dat het “zeer waarschijnlijk” was, twaalf procent zei dat ze het “waarschijnlijk” achten en acht procent verklaarde dat ze een e-bike hadden bezeten of gebruikt. Shimano voegde deze cijfers samen in een State of the Nation rapport en stelde vast dat √©√©n op de vier Europeanen dit jaar op een elektrische fiets rijdt of verwacht te gaan rijden. Mensen die ja antwoordden gaven aan dat ze het meest ge√Ønteresseerd waren in het fietsen op een e-bike voor vrijetijds- en familiefietsen. De tweede meest populaire activiteit was woon-werkverkeer, gevolgd door lichaamsbeweging en het dragen van grote voorwerpen, zoals boodschappen. Veel fabrikanten van e-bikes hebben van dit enthousiasme geprofiteerd door het om te zetten in verkoop. Tussen januari en oktober 2020 heeft VanMoof, een Nederlands bedrijf dat de “Tesla van fietsen” wordt genoemd, zijn orders meer dan verviervoudigd ten opzichte van een jaar eerder.

4.400 orders ontving in de 24 uur

De ontwikkeling van het bedrijf werd waarschijnlijk geholpen door de release van zijn derde generatie e-bikes, de S3 en X3, op 21 april. Een woordvoerder van het bedrijf vertelde Engadget dat het bedrijf 4.400 orders ontving in de 24 uur die volgden. Ze maakten deel uit van een verkoop venster van vier maanden dat de voorgaande twee jaar bij elkaar overtrof. Gezien het plan van het bedrijf om zijn portfolio dit jaar in te krimpen, is een dergelijke stijging zeer opmerkelijk. VanMoof leverde vroeger batterij vrije versies van zijn S2 en X2 fietsen (daarom werden de gemotoriseerde versies Electrified S2 en X2 genoemd), maar met de release van de S3 en X3, liet het bedrijf dit ‘slimme fiets’ idee varen. Cowboy, een ander startend bedrijf met een technologische focus, heeft een vergelijkbaar succes gekend. De verkoop van zijn slanke forensen e-bike, die de batterij onder de zadelpen verbergt, steeg met 140 procent op jaarbasis. Volgens een woordvoerder steeg de verkoop met 40 procent in maart en april, net toen veel Europese regeringen strenge lockdown maatregelen oplegden. Fiets kopen doet daarom wonderen.

Spirit fietsen-elektrische fietsen

Conclusie

Al met al is het jaar 2020 een zeer uitdagend maar vruchtbaar jaar geweest voor E-bikes. Elektrische fietsen zijn het hele jaar door in de mode geweest en dat ook nog eens om de juiste redenen. We hopen echt dat de populariteit van E-bikes ook in dit jaar en de komende jaren zal blijven stijgen.

Verrijk je kennis door te lezen naar informatieve artikelen.

Op Uvag.nl tref je talloze informatieve artikelen/blogs aan. Deze blogs zijn verdeeld in diverse categorieën. Zoals: 

Alle berichten

Catering in Leiden: Een culinair avontuur in de sleutelstad

Catering in Leiden: Een culinair avontuur in de sleutelstad

Leiden, de prachtige historische stad in het hart van Nederland, staat bekend om zijn rijke culturele erfgoed, schilderachtige grachten en levendige atmosfeer. Maar naast zijn architectonische pracht en geschiedenis heeft Leiden ook een bloeiende culinaire scene die...

Catering in Haarlem: Culinaire uitmuntendheid in het hart van Nederland

Catering in Haarlem: Culinaire uitmuntendheid in het hart van Nederland

Haarlem, een stad gelegen in de levendige provincie Noord-Holland, staat bekend om haar rijke geschiedenis, schilderachtige grachten en bloeiende culinaire scene. Onder de overvloed aan gastronomische hoogstandjes die Haarlem te bieden heeft, springen cateringdiensten...