Selecteer een pagina
Waarom huilen we?

14/05/2022

Huilen

In deze mooie informatieve nieuwsblog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Wat te doen als je je leven haat. Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: Martin Georgiev

Sommige mensen huilen tijdens commercials, terwijl anderen alleen huilen bij heel verdrietige of gelukkige momenten. Soms huilen we zelfs willekeurig. Maar wat is de reden achter de waterwerken? Waarom huilen sommige mensen meer dan anderen? Is er een manier om het te controleren?

Waarom sommige mensen meer huilen dan anderen

Studies tonen aan dat mensen met een veilige gehechtheid aan relaties zich meer op hun gemak voelen bij het tonen van emoties. Ze kunnen meer huilen in een normale en gezonde omgeving, terwijl mensen met een onveilige gehechtheid aan relaties op ongepaste momenten kunnen huilen. Vergelijkbaar onderzoek suggereert dat mensen die nauwe relaties met anderen vermijden, minder snel zullen huilen en harder hun best doen om tranen te vermijden. Mensen met een aanhankelijke of afhankelijke stijl huilen vaker dan mensen met een veilige relatie. Als iemand voor je begint te huilen, kan je reactie komen van het ongemak dat je in deze situatie voelt. Hoewel je het misschien niet zo bedoelt, kan je reactie ervoor zorgen dat de huilende persoon zich zwak, beschaamd of minder begrepen voelt. In plaats van zich te haasten om een schreeuwer op te vrolijken of onmiddellijke hulp te bieden, is het soms het beste om iemand de ruimte te geven om te huilen. Soms moeten we tranen vergieten om emoties te verwerken.

Emoties verwerken

Wanneer gevoelens zo extreem worden dat je niet weet hoe je ermee om moet gaan of ermee om moet gaan, kan huilen een manier zijn om ze te uiten en verlichting te krijgen. Het is geen geheim dat emotionele pijn diepe angst kan veroorzaken, dus overweldigende gevoelens van verdriet, schuld of zorgen kunnen zeker tranen veroorzaken. Maar alle emoties die overweldigend of moeilijk te beheersen voelen, kunnen ook tranen veroorzaken, ook al voelen ze niet bijzonder pijnlijk aan. Als je ooit tot tranen toe geroerd bent, weet je dat zelfs emoties die doorgaans als positief worden beschouwd, zoals liefde, ontzag, vreugde, romantisch verlangen en dankbaarheid, je aan het huilen kunnen maken. Experts geloven dat deze gelukkige tranen je kunnen helpen bij het verwerken en reguleren van intense emoties.

Diverse redenen

Mensen die misbruik , verwaarlozing of ander trauma ervaren, kunnen moeite hebben om te begrijpen wat er is gebeurd en om te gaan met de resulterende emotionele pijn en onrust. Als ze niet weten hoe ze deze ongewenste gevoelens moeten uiten of om hulp kunnen vragen, kunnen ze tranen gebruiken om hun behoefte aan sympathie en steun over te brengen. De meeste mensen huilen van tijd tot tijd om verschillende redenen. Als je aarzelt om te huilen in de buurt van anderen, onthoud dan: huilen duidt niet op zwakte. Omdat tranen mensen echt kunnen helpen beseffen dat je pijn en verdriet ervaart, kun je er meer baat bij hebben ze te laten vallen dan ze tegen te houden. Pas op voor overmatige, onbeheersbare tranen en huilen, omdat deze soms op depressie kunnen wijzen . Als je merkt dat je meer dan normaal huilt, vooral om wat helemaal geen reden lijkt, kan het helpen om met een therapeut te praten .

Waardoor komt het dat je huilt?

De vloeistof waaruit je tranen bestaan, bevat water voor vocht en oliën voor smering en om te voorkomen dat je traanvocht verdampt. Je tranen bevatten ook slijm, zodat ze zich gelijkmatig over het oppervlak van je ogen kunnen verspreiden. Bovendien bevat dat slijm antistoffen en speciale eiwitten voor weerstand tegen infecties. Zuurstof en voedingsstoffen worden ook door tranen naar de oppervlaktecellen van je ogen getransporteerd, omdat er geen bloedvaten in je ogen zitten. Er zijn drie soorten tranen en elke soort heeft een heel andere taak. Sommige tranen houden je ogen vochtig, terwijl andere vuil wegspoelen en je ogen beschermen tegen infectie. Dan zijn er de emotionele tranen.

Hoeveel huilen wordt als normaal beschouwd?

Huilen is een normaal gedrag dat wordt veroorzaakt door verschillende redenen, waaronder emotionele, fysieke en chemische reacties van jouw lichaam. Maar het is mogelijk dat je te veel of niet genoeg huilt. Beide kunnen schade aan jouw ogen veroorzaken als ze niet worden behandeld. Sommige aandoeningen die niet als normaal worden beschouwd, kunnen de volgende zijn.

Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!

Verrijk je kennis door te lezen naar informatieve artikelen.

Op Uvag.nl tref je talloze informatieve artikelen/blogs aan. Deze blogs zijn verdeeld in diverse categorieën. Zoals: 

Alle berichten

Chemische Peelings en Meitu Huidscan: het geheim van een stralende huid

Chemische Peelings en Meitu Huidscan: het geheim van een stralende huid

Onze huid is een prachtig orgaan dat we allemaal koesteren en verzorgen. Het is ons visitekaartje en weerspiegelt onze gezondheid en levensstijl. Maar soms heeft onze huid een beetje extra liefde en aandacht nodig om haar natuurlijke schoonheid te laten stralen. Hier...

Overkapping tuin

Overkapping tuin

De zomers in Nederland zijn vaak kort en onvoorspelbaar. Hoewel het aantal dagen met zon de laatste jaren toeneemt, is de zomer meestal om voordat je er erg in hebt. Wie langer wil genieten van de tuin, of zelfs in de winter het “buitengevoel” wil ervaren, zou een...