Selecteer een pagina
Waarom is duurzaamheid zo belangrijk?

12/01/2023

Duurzaamheid

Betonnen gebouwen gaan langer mee en vergen minder onderhoud. Ze overleven rampen beter en kunnen tijdens hun leven vele malen worden hergebruikt, wat betekent dat er minder gesloopt en herbouwd hoeft te worden. Duurzaamheid is het vermogen van een gebouw om tijdens zijn levensduur de prestaties te behouden waarvoor het is ontworpen. Het is een essentieel onderdeel van duurzaam bouwen, aangezien onvoldoende duurzaamheid kan leiden tot extra onverwachte kosten als gevolg van reparatie of reconstructie, evenals milieu- en sociale gevolgen. Met een hogere duurzaamheid kunnen de vooraf belichaamde effecten ook effectief worden gespreid over een langere periode, waardoor de op jaarbasis berekende belichaamde milieueffecten worden verminderd.

Duurzaamheid

Levensduur

Een van de belangrijkste voordelen van beton is de duurzaamheid. Het roest niet, rot niet en is niet eetbaar voor ongedierte, wat resulteert in een hoge duurzaamheid zonder toevlucht te nemen tot opofferingslagen, kortere ontworpen levensduur of beschermende systemen. Beton kan ook duurzame eigenschappen hebben wanneer het wordt blootgesteld aan vries-/dooicycli, chemicaliën (bijv. afvalwater), zeewater en slijtage, indien gespecificeerd om dit te doen. Dit geldt met name voor ongewapend beton, aangezien elke degradatie in betonconstructies meestal te wijten is aan corrosie van de stalen wapening. Maar zelfs versterkte constructies kunnen, mits goed ontworpen, gebouwd en onderhouden, goed presteren en zelfs hun ontwerplevensduur overschrijden, omdat de inherente alkaliteit van beton bij uitstek geschikt is om het staal tegen corrosie te beschermen.

Hierdoor hebben betonnen constructies een langere levensduur en minder onderhoud nodig dan andere bouwmaterialen, zoals metalen (die slecht bestand zijn tegen corrosie) en hout (dat beschermd moet worden tegen rot). Ze kunnen daarom gedurende hun hele levensduur worden hergebruikt en mogelijk meerdere keren worden hergebruikt, waardoor herhaalde sloop en herbouw wordt vermeden. Ondertussen behoeven betonnen constructies in het geval van een ramp minder reparatie en reconstructie en kunnen ze sneller in een bruikbare staat worden teruggebracht. Deze voordelen verminderen uiteindelijk de milieu-impact doordat er minder gebouwd en verbouwd hoeft te worden, de CO2-emissies, het grondstoffen- en energieverbruik en de geluids- en stofemissies dalen.

Winstgevendheid en duurzaamheid

Dit zijn misschien wel de drie belangrijkste maatstaven waaraan het succes van vermogensbeheer daadwerkelijk wordt afgemeten. Toch worstelen veel adviseurs met het maken van een duidelijk onderscheid tussen de drie. Het is begrijpelijk, aangezien er een aantal gebieden zijn waar de definities elkaar overlappen en in elkaar overlopen. Duurzaamheid komt wanneer jouw bedrijf een hoge ondernemingswaarde heeft (wat betekent dat het met succes kan overleven en zelfs kan gedijen zonder jou).

De mensen, processen en procedures zijn aanwezig om de lange termijn te doorstaan. Toch is de duurzaamheid van het bedrijf geenszins een garantie voor winstgevendheid – de twee gaan niet altijd hand in hand. Weet zeker dat velen van jullie minstens één praktijk kunnen bedenken die is geëvolueerd tot een onderneming die groot genoeg is met meerdere professionals om het vertrek van de oprichter zeker te overleven. Het is echter mogelijk niet bijzonder winstgevend omdat de operatie inefficiënt verloopt. Winstgevendheid draait uiteindelijk om efficiëntie. Voor zakelijke en persoonlijke groei, ben je bij WeesMeer.nl aan het juiste adres.

Verrijk je kennis door te lezen naar informatieve artikelen.

Op Uvag.nl tref je talloze informatieve artikelen/blogs aan. Deze blogs zijn verdeeld in diverse categorieën. Zoals: 

Alle berichten

Chemische Peelings en Meitu Huidscan: het geheim van een stralende huid

Chemische Peelings en Meitu Huidscan: het geheim van een stralende huid

Onze huid is een prachtig orgaan dat we allemaal koesteren en verzorgen. Het is ons visitekaartje en weerspiegelt onze gezondheid en levensstijl. Maar soms heeft onze huid een beetje extra liefde en aandacht nodig om haar natuurlijke schoonheid te laten stralen. Hier...

Overkapping tuin

Overkapping tuin

De zomers in Nederland zijn vaak kort en onvoorspelbaar. Hoewel het aantal dagen met zon de laatste jaren toeneemt, is de zomer meestal om voordat je er erg in hebt. Wie langer wil genieten van de tuin, of zelfs in de winter het “buitengevoel” wil ervaren, zou een...