Selecteer een pagina
Waarom is het zo belangrijk om dankbaar te zijn?

23/04/2022

Dankbaarheid

Velen van ons drukken dankbaarheid uit door “dank u” te zeggen tegen iemand die ons heeft geholpen of ons een geschenk heeft gegeven. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is dankbaarheid echter niet alleen een actie: het is ook een positieve emotie die een biologisch doel dient. Positieve psychologie definieert dankbaarheid op een manier waarop wetenschappers de effecten ervan kunnen meten , en dus beweren dat dankbaarheid meer is dan dankbaar zijn: het is een diepere waardering voor iemand (of iets) die langduriger positiviteit produceert. Voordat we verder gaan met die definitie, bieden we 10 definities om een culturele context te bieden voor hoe het woord in de loop van de tijd is veranderd.

Erkenning en waardering

We hopen dat deze definities van dankbaarheid een psychologische, sociale en religieuze context bieden voor deze positieve emotie. Of je het nu eens bent met alle definities of je identificeert met één, we zijn nu uitgerust om ons te verdiepen in de grotere rol ervan in onze gezondheid en ons dagelijks leven. Samengevat, dankbaarheid is een positieve emotie die wordt gevoeld nadat je de begunstigde bent geweest van een soort geschenk. Het is ook een sociale emotie die vaak gericht is op een persoon (de schenker van een geschenk) of gevoeld wordt naar een hogere macht. Als je een krachtige vorm wilt uitproberen om het te oefenen, bekijk dan ons bericht over dankbaarheidsmeditatie. Veel mensen waarderen het niet, ondanks dat ze de begunstigde zijn van een altruïstische daad. Kun je een moment bedenken waarop je dit voelde? De meeste mensen kunnen dat. Het is voor niemand een prettige ervaring. Ondankbaarheid berooft mensen van de emotionele beloningen van dankbaarheid, en dit artikel hoopt tastbare manieren te bieden om een meer waarderende staat van zijn te cultiveren.

Doel van deze emotie

Mensen kunnen dankbaarheid gebruiken om nieuwe sociale relaties aan te gaan of om bestaande te versterken. Dankbaarheid kan worden gebruikt om zich te verontschuldigen, het goed te maken en andere problemen op te lossen. Als alternatief kunnen mensen zich genadig voelen omdat het een intrinsiek lonend proces kan zijn. Gewoon dankbaar zijn dat je nog leeft, is een geweldige manier om jezelf te motiveren om de dag te plukken. Het idee dat morgen niet gegarandeerd is, is voor sommige mensen een sterke motivator om vandaag hun ‘beste zelf’ te zijn.

Waarom dankbaarheid werkt

Dankbaarheid is een onbaatzuchtige daad. Haar daden worden onvoorwaardelijk gedaan, om mensen te laten zien dat ze gewaardeerd worden. “Een geschenk dat gratis wordt gegeven” is een manier om te begrijpen hoe deze daden zijn. Als iemand bijvoorbeeld verdrietig is en je schrijft een bedankbriefje, dan vraag je waarschijnlijk niets terug voor deze persoon; in plaats daarvan herinner je ze aan hun waarde en uit je dankbaarheid voor hun bestaan. Op dit moment zit je niet te wachten op een ‚Äúretournota‚Äù van deze persoon. Zelfs als we geen terugkeer verwachten, gebeuren ze soms. Dankbaarheid kan besmettelijk zijn, op een goede manier. In het vorige voorbeeld zal deze persoon je misschien ook een notitie schrijven als je down bent.

Wederkerigheid

Wederkerigheid, als concept uit de sociale psychologie, gaat over het uitwisselen van handelingen. In dit geval gaat het om de uitwisseling van positieve emotie. Wanneer iemand een daad van dankbaarheid voor een andere persoon verricht, kan die persoon op zijn beurt gemotiveerd zijn om iets vriendelijks voor de voormalige persoon te doen of de gunst voor een vreemde voort te zetten. Stel je voor dat je met een vriend koffie of een maaltijd drinkt, en ze vragen beleefd om te betalen voor het uitje. Je kunt heen en weer kibbelen over het splitsen van de rekening, maar als ze erop aandringen, zult je je waarschijnlijk dankbaar voelen en een uitgebreide plicht dat de volgende maaltijd “jouw traktatie” is. In wezen is dit precies hoe wederkerigheid werkt.

Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!

Verrijk je kennis door te lezen naar informatieve artikelen.

Op Uvag.nl tref je talloze informatieve artikelen/blogs aan. Deze blogs zijn verdeeld in diverse categorieën. Zoals: 

Alle berichten

Catering in Leiden: Een culinair avontuur in de sleutelstad

Catering in Leiden: Een culinair avontuur in de sleutelstad

Leiden, de prachtige historische stad in het hart van Nederland, staat bekend om zijn rijke culturele erfgoed, schilderachtige grachten en levendige atmosfeer. Maar naast zijn architectonische pracht en geschiedenis heeft Leiden ook een bloeiende culinaire scene die...

Catering in Haarlem: Culinaire uitmuntendheid in het hart van Nederland

Catering in Haarlem: Culinaire uitmuntendheid in het hart van Nederland

Haarlem, een stad gelegen in de levendige provincie Noord-Holland, staat bekend om haar rijke geschiedenis, schilderachtige grachten en bloeiende culinaire scene. Onder de overvloed aan gastronomische hoogstandjes die Haarlem te bieden heeft, springen cateringdiensten...