Selecteer een pagina
Wat is gezonder: fietsen of wandelen?

15/01/2022

Spirit fiets

Fietsen en wandelen zijn beiden basisvormen van bewegen. Wandelen is dat eigenlijk nog iets meer dan fietsen, omdat we bij die laatste toch een hulpmiddel nodig hebben, de fiets. Wandelen, of lopen is één van die bewegingen waar een vader en moeder zelfs naar uitkijken bij hun jonge kinderen. Fietsen komt wat later, te beginnen met een driewieler, dan een loopfiets, een fiets met zijwieltjes en tenslotte een heuse fiets. Die fiets blijft voor de Nederland de rest van zijn leven het vaakst gebruikte vervoermiddel. Kortom, fietsen en wandelen zijn heel natuurlijk voor ons, hoewel de vraag rijst in hoeverre dat dan ook als gezond gezien kan worden.

Wat is nou eigenlijk ‘gezond’ en ‘gezonder’’?

• Gezond Instinctief weten we allemaal wel wat ‘gezond’ precies inhoudt, dat het belangrijk is dat we naar gezondheid, of een ‘gezond leven’ moeten streven. Helaas is de mens nogal eigenwijs en houdt zich niet altijd aan de daarvoor geldende regels. Maar waarop zijn die regels dan gebaseerd? Hiervoor gaan we te rade bij de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) voor een heuse definitie: “Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.” Alles wat we doen om dit te bereiken valt dus onder de term ‘gezond’. • Gezonder Om te bepalen of de ene vorm van bewegen gezonder is dan de andere, zullen we dus moeten vaststellen welke bewegingsvorm meer bijdraagt aan je gezondheid. Daarbij moet je sowieso uitgaan van het feit dat beweging je lichaamsfuncties, zoals hart- en vaatfunctie en longen, spieren, zenuwen, coördinatie en dergelijke, op een hoger niveau stimuleert dan in relatieve rust. Kortom: je moet op zijn minst het idee hebben dat je je meer inspant dan normaal.

Fiets kopen

Fietsen en wandelen: is er eentje gezonder?

Om gelijk maar heel eerlijk te zijn met het antwoord: er zijn zoveel factoren die invloed hierop hebben, dat het eenvoudigweg niet te bepalen is welke bewegingsvorm, fietsen of wandelen, nou precies gezonder is. • De benen doen het werk De overeenkomst is dat bij zowel fietsen als wandelen de benen de hoofdmoot van de arbeid leveren. • Intensiteit Bij beiden wordt er bij verhoging van de intensiteit van bewegen meer gevraagd van het lichaam. Binnen bepaalde grenzen is dat dus gezonder. Fietsen is intensiever dan wandelen. Sneller fietsen doe je door harder te trappen, bij sneller wandelen worden bijvoorbeeld ook de armen ingezet. In deze zou wandelen als gezonder gezien kunnen worden. • Lichaamsspanning De algemene lichaamsspanning is bij fietsen wat hoger dan bij wandelen, vooral omdat de inspanning van de trappende benen beter opgevangen dient te worden. • Vetverbranding Vetverbranding treedt pas op als je op zijn minst een uurtje aan het wandelen of fietsen bent. Als je beide vormen gebruikt voor gezondheidsdoeleinden, is het op zich geen probleem beiden die tijdsduur en zelfs langer vol te houden, zelfs met verhoogde intensiteit. • Geestelijke inspanning Fietsen vereist meer oplettendheid in het verkeer, bij wandelen kun je misschien wat meer genieten van je omgeving. Met fietsen heb je wel weer meer afwisseling. Je hebt ook bijvoorbeeld een omafiets.

Conclusie

Zoals gezegd, je kunt echt niet bepalen wat gezonder is, fietsen of wandelen. Wat wel bewezen is, is dat fietsen kopen en wandelen, zeker met een beetje intensiteit, uitstekende vormen zijn om iets aan je conditie en je gewicht te doen.

Verrijk je kennis door te lezen naar informatieve artikelen.

Op Uvag.nl tref je talloze informatieve artikelen/blogs aan. Deze blogs zijn verdeeld in diverse categorieën. Zoals: 

Alle berichten

Chemische Peelings en Meitu Huidscan: het geheim van een stralende huid

Chemische Peelings en Meitu Huidscan: het geheim van een stralende huid

Onze huid is een prachtig orgaan dat we allemaal koesteren en verzorgen. Het is ons visitekaartje en weerspiegelt onze gezondheid en levensstijl. Maar soms heeft onze huid een beetje extra liefde en aandacht nodig om haar natuurlijke schoonheid te laten stralen. Hier...

Overkapping tuin

Overkapping tuin

De zomers in Nederland zijn vaak kort en onvoorspelbaar. Hoewel het aantal dagen met zon de laatste jaren toeneemt, is de zomer meestal om voordat je er erg in hebt. Wie langer wil genieten van de tuin, of zelfs in de winter het “buitengevoel” wil ervaren, zou een...